nestabilní internet

Mám problémy a nevím co s nimy (myslí se tím samozřejmě síť)

Moderátoři: ludvik, Monty

nestabilní internet

Nový příspěvekod Hudson » 29.03.2012 20:27:22

poslední dobou je internet často, hlavně k večeru dost pomalej a nestabilní, chvíli jede v pohodě chvíli zase hrozně pomalej, děláte nějakou údržbu nebo v čem je problém?
Hudson
Prvok
 
Příspěvky: 29
Registrován: 30.08.2008 12:26:14

Re: nestabilní internet

Nový příspěvekod ludvik » 30.03.2012 17:03:50

Nevím kdo mi od vás volal, ale už volal. Vcelku není potřeba prudit všemi kanály. Kromě toho: jaké číslo a jaké jednotky se skrývají pod pojmem "hrozně"?

Rozdíly v rychlostech v rámci času prostě jsou, budou a být musí. Je to sdílené. Nemáš sám pro sebe ten přístupový bod (který má kapacitu cca 25Mbit/s). Sice by se to mělo poměrně spravedlivě rozdělit, ale co na světě je přesně spravedlivé? Pokud máš smůlu, případně si to zahltíš sám, může to dočasně padnout dokonce až ke 2Mbitům (tedy agregace cca 1:8 až 1:10). A ty máš těch počítačů také víc.
Nelze to ovšem přesně spočítat, závisí to na mnoho faktorech (poměr downloadu k uploadu, aktuální stav rádiového spektra v okolí tvém a našeho přístupového bodu). A to nemluvím o možném problému s tvým vlastním routerem, který lze požadavky přehltit úspěšněji, než naše zařízení (nebo tvoje rádio).
Princip sdílení se může uplatnit i na jiných místech sítě. Není v silách nikoho dimenzovat všechno na 100%. Stačí jednoduše násobit - padesát lidí chce deset megabit internetu, tedy potřebuji půl gigabitu na ten barák dostat. To jsou statisíce korun investic. Na dalším bodě (ve tvém případě obila) už by to bylo spíš tak 5 gigabit - a takové rádio ještě ani neexistuje, muselo by se to složit z více kusů (technicky to ani není realizovatelné). Potom se dostaneme až k nám na bránu, kde se "nakupuje" internet - místo 1 gigabitu bych musel nakupovat desítky, spíš stovky (jenom to bych odhadoval tak na milión měsíčně). Plus peníze do dalších zařízení, které by to byly schopné přenést. Musel bych být Rockefeller, aby se to dalo ufinancovat. Nemluvě o šílené buď ztrátovosti organizace, nebo ještě šílenější ceně pro uživatele. Takže proto se to sdílí ... celá tato šílenost by totiž jela naplno tak deset vteřin v měsíci a to jenom v případě, kdy bych tam pustil nějaké testy.

V každém případě problém na naší straně prostě není. Dokážu až k tobě na rádio dostat přes 13Mbit. A to poměrně dlouhou trasou skoro přes celý khnet.

Dej si jeden z počítačů na samostatnou IP adresu a mimo ten Tenda router. Skoro se vsadím, že ten bude pak v pořádku.

Každý internetový poskytovatel (to, že my jím nejsme na tom nic nemění) dokáže jakžtakž hlídat kvalitu pouze na určité místo. A to na to, kde se to členovi (zákazníkovi) předává. Tedy např. zásuvka/modem v případě telecomu, nebo rádio v případě nás (a obdobné konkurence). Jak to funguje dál, to je prostě věc toho člověka samotného. Zvlášť když si nenechá poradit a nainstaluje si to nejlacinější, co existuje. Je to prostě příliš mnoho faktorů navíc - kabeláž válící se někde po domě, problémy s elektřinou a napájecími zdroji (a např. návazné odpálení ethernet portů), problémy s elektronikou (neznámé zařízení, jejich nespolehlivosti), následují možné softwarové problémy s PC jako takovým - zavirování, špatná instalace něčeho nevhodného či špatná kombinace, zatížení nějakým programem, špatné nastavení, problémy hardwarového rázu snad ani zmiňovat nebudu (wifi karty, jejich nastavení, poruchy drátových portů, špatně zastrčených kabelů, atp).

A co se s oblibou stává je, že technik ani nic nezjistí. V době návštěvy to bude fungovat dobře ... Co s tím? Asi nic, těžko někdo zaplatí celodenní/celotýdenní návštěvu. A opět to může být spoustou faktorů, v podstatě všech zmíněných výše. Ale stačí, aby nějaký zlobivý program nebyl v té době zapnutý, případně bude vypnutý ten notebook, co má problém s wifinou a vadí ostatním. Nebo soused, co včera rušil tvoji domácí wifinu to bude mít dnes vypnuté ... nebo nevyužívané, tedy tobě nevadící.

Tyhle problémy ani nelze nějak exaktně změřit. Musí se to vypozorovat, vyzkoušet a pak teprve něco vymyslet.


Jedno řešení ovšem existuje. Rezignovat na všechny bezdrátové technologie (až do úrovně poloprofesionální, tedy cca do 100 tisíc). A nejlépe vše zdvojit, kdyby se něco porouchalo ... Doma používat jenom drátové rozvody správně udělané (tedy skryté ve žlabech, lištách či krkách, nikoliv volně se povalující), elektroniku používat taktéž jen drátovou v kategoriích 5 tisíc a výše. Veškerou kabeláž poctivě odrušit a odjistit proti přepětí. V počítačích rezignovat na výrobce MSI, atp a důsledně používat Intel, Dell a HP (ne ty nejlacinější verze). O software se poctivě starat, neinstalovat všechno co mi přijde pod ruku, ale jenom to co opravdu potřebuji. Nebýt přihlášený jako administrátor, ale jen jako obyčejný uživatel. Atp, atd. Pak můžeme doufat, že se spolehlivost bude přibližovat 100% (ale jen přibližovat, porouchávají se i věci za půl miliónu).
A zůstává na pořadu dne jen spolehlivost infrastruktury poskytovatele a následně internetu jako takového. Internet, už jenom z výkladu toho pojmu, je spousta navzájem spojených sítí. Tedy se nakrásně může stát, že facebook/skype/atp pojede "africky", ale např. seznam.cz pojede nádherně. A není v silách nikoho tohle řešit ... každý poskytovatel si může řešit to svoje, ale dál nevidí.

Princip spojených sítí platí i uvnitř sítí poskytovatelů. Pokud to dobře funguje v Hradci, nemusí v Kutné Hoře ... Pokud to dobře funguje na Gymplu, nemusí na Kavkách.
Porucha normální se diagnostikuje poměrně dobře. Pokud to jede "blbě", to už je horší. Abych si byl čímkoliv jistý, musel bych to všechno sledovat pomalu až do úrovně, kdy by na užitečný provoz už nezbýval prostor.


P.S.: DSL je svým způsobem také wifi, jenom to jede po drátu. Ale problémy má (může mít) velice podobné. Jak rušení, tak přeslechy na kabelech (soused to vytíží a mě se zhorší přenos).
Trochu lepší řešení je internet po kabelové televizi, tam to jsou alespoň koaxiální kabely.

Také upozorňuji, že je potřeba problém řešit, když je. A ne třeba volat druhý den z práce. Na takový dotaz nikdo neřekne nic jiného, než "nevím". A v našem případě také myslet na to, že nejsme firma založená pro servis zákazníkům. Ale občanské sdružení - tedy všichni máme jak stejná práva, tak vlastně i povinnosti. Sdružili jsme se proto, abychom měli lepší a lacinější síť/internet než telecom. Ale rozhodně ne proto, aby pár zaměstnanců dělalo ostatním 2600 lidem co jim na očích vidí ... to prostě nelze, ani lidsky, ani finančně. Vzhledem k našemu počtu se naprosto normálně stává, že jsme přes den pryč, na montáži třeba. Potom ani moc pomoci nedokážeme. A večer děláme věci, které se kvůli montáži nestihli. Vstávám v devět, do postele chodím po půlnoci.
Kvůli problémům u uživatelů jeden z nás dělá jenom servisní práce. Museli jsme to udělat, neboť v KH prostě nebyl nikdo, kdo by to spolehlivě a rychle zvládl (resp. chtěl). Dělá servis jen pro naše členy ... a čistě finančně je to dotovaná práce. Za 350 na hodinu si na sebe nevydělá (k té hodině u člověka také patří příprava, analýza problému, cesta, benzín, amortizace, atp). Kromě toho také nemusí znát všechno, potřebné znalosti jsou poměrně obrovské, takový člověk možná ani neexistuje. Takže spoustu servisních zásahů dělají minimálně dva lidé - např. on na místě a já vzdáleně (hodina na analýzu není žádná míra).
Pokud to někomu vadí, ať si sežene servis jinde. Pokud někdo chce od nás, musí projevit nějakou součinnost, ne jenom tvrdit, jak tomu vůbec nerozumí a když si platí, tak "to chce". A to nejlépe ihned za pět minut.

Třeba s tebou jsem teď strávil asi půlhodiny tímto psaním, deset minut telefonátem, dvě hodiny sledováním a pozorováním provozu, jestli někde opravdu problém nemáš. To jsou věci, které nikdo nevidí a ani vidět nechce.
Když už musíš, tak jsi v .... nuclear.khnet.info
Uživatelský avatar
ludvik
Místopředseda, Site admin
 
Příspěvky: 1974
Registrován: 18.06.2003 08:40:10

Re: nestabilní internet

Nový příspěvekod ludvik » 30.03.2012 19:04:25

Tento vzorek jsem udělal před pár minutami. Cca 90% všeho, co tam teklo, teklo k tobě.

Je z toho poznat pár indicií:
a) používáš torrent, nebo něco podobného. A moc ho nastavený nemáš.
b) příliš mnoho spojení. Máš tam 302! A to není nejvíc, viděl jsem i podstatně víc. Počty spojení jsou možná větší zabiják, než rychlost sama o sobě. Pro rádia a routery zvlášť!
b1) ono pokud už třeba začne blbnout tvůj router a zahazovat spojení, naše routery se to nedozví - a stále s nimi počítají. Standardně 6 hodin ... takže se také může stát, že začínají zahazovat nová spojení jenom proto, že už jich 300 máš napočítaných.
c) upload "stojí" víc, než download (na tzv. half-duplex rádiích). Takže se dá laicky říci, že pokud máš 8/2, tak je to asi tak stejný, jako kdybys měl 15/0

d) pokud ti na jeden počítač teče 8Mbit, na druhý (a další) zbývají 4. A to teoreticky, prakticky to bude o něco méně. A počítá to s tím, že je stále ještě volno na přístupovém bodě. Bude-li tam někdo podobný, tak už moc nezbývá ...

Omez si to, na menší hodnoty. A vypni si UDP (tedy myslím DHT v torrentu).

Obrázek
Když už musíš, tak jsi v .... nuclear.khnet.info
Uživatelský avatar
ludvik
Místopředseda, Site admin
 
Příspěvky: 1974
Registrován: 18.06.2003 08:40:10

Re: nestabilní internet

Nový příspěvekod ludvik » 30.03.2012 19:32:41

je půl osmé ... a už poměrně dlouho k tobě teče 12-13Mbit. Takhle opravdu nevypadá "věčně nefunkční a nestabilní internet".
Když už musíš, tak jsi v .... nuclear.khnet.info
Uživatelský avatar
ludvik
Místopředseda, Site admin
 
Příspěvky: 1974
Registrován: 18.06.2003 08:40:10

Re: nestabilní internet

Nový příspěvekod Hudson » 30.03.2012 20:35:12

Díky za vyčerpávající odpověď. :-) Dneska internet jede v pohodě, na to nastavení torrentu určitě mrknu, neříkám, že ten internet blbnul stále, ale jen občas teď poslední dobou a také, když jsem přes týden nebyl doma, takže to úplně torrentem nebude, je možné, že to dělá opravdu ten router, protože patří k těm levnějším. Jinak už mi někdo od vás volal a domluvili jsme se, že když bude problém pokračovat, tak že se staví a mrkne na ten router.
Hudson
Prvok
 
Příspěvky: 29
Registrován: 30.08.2008 12:26:14

Re: nestabilní internet

Nový příspěvekod Monty » 02.04.2012 23:43:27

Možná bych se taky zbavil toho Tendy, co máš doma.
Když musíš, tak musíš...
Uživatelský avatar
Monty
Předseda, site admin
 
Příspěvky: 2837
Registrován: 16.06.2003 21:42:18
Bydliště: Kutná Hora

Re: nestabilní internet

Nový příspěvekod Hudson » 05.04.2012 18:33:41

Nevim no, teďka to mám zase zpomalené, je to tím, že jsem se dostal do bety jedné MMO, tak ji celej den stahuju a tyhle bestie jsou hrozně velký, stáhnul jsem 40% hry a už to běží 10kb/s a internet je zpomalenej, zajímavé ale je, že když si dám měřit rychlost, tak mi to ukazuje normální nezpomalené hodnoty a když připojím noťas přímo na anténu, tak je to pořád pomalý, takže to tou Tendou asi nebude.
Hudson
Prvok
 
Příspěvky: 29
Registrován: 30.08.2008 12:26:14

Re: nestabilní internet

Nový příspěvekod ludvik » 05.04.2012 20:25:17

Měřáky ukazují většinou spíš menší hodnoty, než je skutečnost. Tedy pokud naměříš normálně, tak to tam prostě máš, minimálně tu hodnotu, kterou jsi naměřil.
Když už musíš, tak jsi v .... nuclear.khnet.info
Uživatelský avatar
ludvik
Místopředseda, Site admin
 
Příspěvky: 1974
Registrován: 18.06.2003 08:40:10

Re: nestabilní internet

Nový příspěvekod Monty » 05.04.2012 21:22:20

Fakt zajímavý, někdo přenese mezi 14tou a 17tou hodinou 12 giga dat a stěžuje si na pomalost....

Hudson píše:Nevim no, teďka to mám zase zpomalené, je to tím, že jsem se dostal do bety jedné MMO, tak ji celej den stahuju a tyhle bestie jsou hrozně velký, stáhnul jsem 40% hry a už to běží 10kb/s a internet je zpomalenej, zajímavé ale je, že když si dám měřit rychlost, tak mi to ukazuje normální nezpomalené hodnoty a když připojím noťas přímo na anténu, tak je to pořád pomalý, takže to tou Tendou asi nebude.
Když musíš, tak musíš...
Uživatelský avatar
Monty
Předseda, site admin
 
Příspěvky: 2837
Registrován: 16.06.2003 21:42:18
Bydliště: Kutná Hora

Re: nestabilní internet

Nový příspěvekod Hudson » 05.04.2012 21:27:49

Samotný stránky těch měřáků se načítají pomalu, než to ten test udělá, výsledné hodnoty jsou ale v pohodě, i když skutečnost je jiná, jestli teda mám zpomalenej internet kvůli stahování, proč mi ty měřáky neudávaj skutečnou hodnotu, si to ze mě dělá asi srandu nebo nevím, každopádně není to poprvé, co stahuju tak velkej soubor a stáhnul jsem ho během dne úplně v pohodě bez jakkéhokoli zpomalení internetu, je rok 2012, tak je to snad už normální, tohle se začlo dít teprve nedávno, předtím bylo vše v pohodě a to i s novou Tendou, kterou mám od vánoc.
Hudson
Prvok
 
Příspěvky: 29
Registrován: 30.08.2008 12:26:14


Zpět na Problémy se spojením

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron