zapojení wifi routeru

Rady, zákysy, chyby různého softíku.
Poptávky (free) programů.

Moderátoři: Baracuda, dwori

zapojení wifi routeru

Nový příspěvekod Hudson » 17.11.2011 21:26:11

máme doma 4 počítače, z toho dva jsou notebooky, připojené na khnet přes switch vše přes lan kabely. koupil jsem wifi router, abych ty notebooky měl bezdrátově napojené na internet, a počítače drátově v tom novém wifi routeru lan kabely ale po instalaci wifi routeru, jsem se k internetu nemohl vůbec připojit, to ani s notebooky drátově, ani s počítači bezdrátově, už jsem jednou kdysi wifi router instaloval a šlo to, to asi bylo tím, že to připojení k internetu mělo získávání IP z DHCP a DNS automaticky, což u KHnetu není a já tudíž vůbec nevím kde a jak co nastavit, dokážete mi takhle na foru, prosím, aspoň trochu poradit?
Hudson
Prvok
 
Příspěvky: 29
Registrován: 30.08.2008 12:26:14

Re: zapojení wifi routeru

Nový příspěvekod Hudson » 17.11.2011 21:31:35

dyžtak ještě moje členské číslo je 1913 a je to na jméno Lenka Jarkulišová
Hudson
Prvok
 
Příspěvky: 29
Registrován: 30.08.2008 12:26:14

Re: zapojení wifi routeru

Nový příspěvekod ludvik » 18.11.2011 19:04:04

prosímtě, proč voláš, emailuješ a ještě píšeš do fóra?
Když už musíš, tak jsi v .... nuclear.khnet.info
Uživatelský avatar
ludvik
Místopředseda, Site admin
 
Příspěvky: 1973
Registrován: 18.06.2003 08:40:10

Re: zapojení wifi routeru

Nový příspěvekod ludvik » 18.11.2011 19:14:56

Pokud jsi ho jednou nastavoval, jak píšeš, tak jsi ho pravděpodobně nenastavoval :-)

Jestli je to fakt router (typ jsi nenapsal a i tak to může většinou fungovat ve více módech), tak princip je tento, pokud přes to budeš honit jen ty notebooky.

vyber si jednu IP adresu toho notebooku.
tu nastav jako statickou na WAN rozhranní toho routeru.
LAN můžeš nechat jak to nabízí.
V konfiguraci DHCP serveru je vhodné vyplnit naše DNS servery.

WAN se připojí tam, kde končí KHnet (až to budeš mít hotové). Tedy na stávající switch.

Přenastav si notebook na automatické přidělování IP adres, připoj se na LAN toho routeru (asi už tam budeš). Prostě zpět do nastavování.

vymysli si nějaké SSID.
vymysli si nějaký šifrovací klíč - alespoň trochu složitý (proto se tomu říká fráze). A na wifi zapni zabezpečení WPA2-PSK a dej tam ten klíč.

Můžeš vyzkoušet wifi připojení - nastavení IP si opět přepni na automatickou (DHCP). Měl bys i po wifi se dostat zpět do nastavení toho routeru.
Pokud připojíš WAN kabel, mělo by ti to jet.
----

Pokud přes tento router budeš provozovat všechno (tedy i stávající počítače, WAN kabel bude přímo ten co vede ze střechy), tak jsou dva rozdíly:
IP adresu pro WAN rozhranní si nastav tu první ze stránky mojeInfo (končí na 134).
Pak všechny počítače musí být připojeny na LAN porty tohoto routeru (nebo wifinou) a mít nastavené automatické přidělování IP adresy.
V takovém případě nám dej také potom vědět.
Když už musíš, tak jsi v .... nuclear.khnet.info
Uživatelský avatar
ludvik
Místopředseda, Site admin
 
Příspěvky: 1973
Registrován: 18.06.2003 08:40:10

Re: zapojení wifi routeru

Nový příspěvekod Hudson » 18.11.2011 21:49:45

wifi router je to tento http://www.alza.cz/w306r-d139065.htm a chci přes to jet notebooky bezdrátově (nebo i drátově, když to budu mít na stole, připadá mi to stabilnější) a počítače drátově a nevolal jsem já, ale člen rodiny bez mého vědomí, já to teda zítra ještě zkusím, jak píšete, a dám sem vědět
Hudson
Prvok
 
Příspěvky: 29
Registrován: 30.08.2008 12:26:14

Re: zapojení wifi routeru

Nový příspěvekod Hudson » 19.11.2011 12:10:34

tak jsem to zkusil, napsal jsem do WAN tu první IP která končí na 134 a další údaje jako maska podsítě a DNS a gateway, na počítači jsem nastavil vyhledat IP automaticky, vše jak jste psal, ale stejně se to nepřipojilo, napsal jste, že se mám ozvat, když si vyberu tuhle variantu, tak píšu, asi je teda třeba ještě něco udělat?
Hudson
Prvok
 
Příspěvky: 29
Registrován: 30.08.2008 12:26:14

Re: zapojení wifi routeru

Nový příspěvekod ludvik » 20.11.2011 16:59:07

Ozvat, když ti to pojede, abych to u nás upravil administrativně (hlavně bys zbytečně blokoval IP adresy).

Jestli ti to nejede, tak jsi něco spletl, nebo nedodělal. Pro základní nastavení se nic než WAN rozhraní opravdu konfigurovat nemusí. Ani se to zařízení u nás neobjevilo jako aktivní, což by mělo, i kdyby ti ty počítače nejely.

Víc poradit neumím. Dones to do infocentra, tam ti to někdo nastaví.

Hudson píše:tak jsem to zkusil, napsal jsem do WAN tu první IP která končí na 134 a další údaje jako maska podsítě a DNS a gateway, na počítači jsem nastavil vyhledat IP automaticky, vše jak jste psal, ale stejně se to nepřipojilo, napsal jste, že se mám ozvat, když si vyberu tuhle variantu, tak píšu, asi je teda třeba ještě něco udělat?
Když už musíš, tak jsi v .... nuclear.khnet.info
Uživatelský avatar
ludvik
Místopředseda, Site admin
 
Příspěvky: 1973
Registrován: 18.06.2003 08:40:10


Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron