LANParty a problém se zásuvkama!:o)

Vše kolem ladění PC

Moderátor: dwori

Nový příspěvekod Joesek » 06.12.2004 18:37:50

stačí 30A jistič a 20 compů to zvládne...Mám zkušenosti z jiný LANky kde bylo asi tak 30 let starý vedení, jističe taky a fakt jsme je vyhodili...natvrdo celej barák, pak to nákej týpek dal z 10A na 30A a vše jelo jak po másle :lol: :lol: :lol:

Hōra ruit!
...memento mori
Uživatelský avatar
Joesek
Hustej masér
 
Příspěvky: 641
Registrován: 17.06.2003 22:52:04
Bydliště: |<|-|

Nový příspěvekod Monty » 06.12.2004 20:14:36

Joesek píše:stačí 30A jistič a 20 compů to zvládne...Mám zkušenosti z jiný LANky kde bylo asi tak 30 let starý vedení, jističe taky a fakt jsme je vyhodili...natvrdo celej barák, pak to nákej týpek dal z 10A na 30A a vše jelo jak po másle :lol: :lol: :lol:


No říkám, přehodit dráty a je to, bude veselo.
Mimochodem, dát 30A na jeden okruh zásuvek je dle mě docela o hubu. Co takhle dostatečný průřez drátů apod?
Když musíš, tak musíš...
Uživatelský avatar
Monty
Předseda, site admin
 
Příspěvky: 2833
Registrován: 16.06.2003 21:42:18
Bydliště: Kutná Hora

Nový příspěvekod ludvik » 06.12.2004 22:12:05

Ty si děláš srandu, ale zásuvky jsou konstruovaný na 16A! A dle všemožných předpisů tam ani víc pustit přes jističe nemůžeš! Ale pokud je okruhů víc, tak by to samozřejmě šlo.
Mech by ti o tom měl udělat přednášku.
Když už musíš, tak jsi v .... nuclear.khnet.info
Uživatelský avatar
ludvik
Místopředseda, Site admin
 
Příspěvky: 1973
Registrován: 18.06.2003 08:40:10

Nový příspěvekod Joesek » 06.12.2004 23:26:53

ludvik píše:Ty si děláš srandu, ale zásuvky jsou konstruovaný na 16A! A dle všemožných předpisů tam ani víc pustit přes jističe nemůžeš! Ale pokud je okruhů víc, tak by to samozřejmě šlo.
Mech by ti o tom měl udělat přednášku.
něco o tom vím taky, jsem ze zdejší prumky :lol:. na tý zminovaný lance jsme jeli 16počítačů na 1 (slovy JEDNU) zásuvku...tj. při prům příkonu na 1 počítač vč. monitoru 300W a 230V v síti, to je cca 20 Ampér!!!(300/230=1,3, 1,3A*16PC=20A:)) a zásuvka v pohodě přežila:), vodiče samozřejmě starý hliníkový, a možná dokonce i v látkový izolaci :lol: . jako myslim dwoři že z tohoto si hlavu nedělej 8) šestnáckovej PES to jistí :wink:

Hōra ruit!
...memento mori
Uživatelský avatar
Joesek
Hustej masér
 
Příspěvky: 641
Registrován: 17.06.2003 22:52:04
Bydliště: |<|-|

Nový příspěvekod ludvik » 07.12.2004 00:10:59

Takhle jednoduše se to na střídavém proudu nepočítá ... mám takový pocit, že (cca) VA = 0.75*W. Tj. jsi se trefil do těch 16A ...
Pokud se pletu, tak mě někdo opravte!

A jestli si chcete zahrávat, tak si hrajte ... nezapomeňte hasičáky. Jeden vodní a zbytek třeba práškový. Tu vodu na zchlazení vašich hlav po požáru ...
Když už musíš, tak jsi v .... nuclear.khnet.info
Uživatelský avatar
ludvik
Místopředseda, Site admin
 
Příspěvky: 1973
Registrován: 18.06.2003 08:40:10

Nový příspěvekod Monty » 07.12.2004 00:36:07

ludvik píše:Takhle jednoduše se to na střídavém proudu nepočítá ... mám takový pocit, že (cca) VA = 0.75*W. Tj. jsi se trefil do těch 16A ...
Pokud se pletu, tak mě někdo opravte!

A jestli si chcete zahrávat, tak si hrajte ... nezapomeňte hasičáky. Jeden vodní a zbytek třeba práškový. Tu vodu na zchlazení vašich hlav po požáru ...


Nejlépe tím vodním postříkat ty zásuvky a počítače při požáru. Zahrávat si s tímto fakt není prdel, někdo dokonce přemosťuje jističe při LAN párty.
Když musíš, tak musíš...
Uživatelský avatar
Monty
Předseda, site admin
 
Příspěvky: 2833
Registrován: 16.06.2003 21:42:18
Bydliště: Kutná Hora

Nový příspěvekod ludvik » 07.12.2004 11:15:15

dwori píše:znovu to psat nebudu ...
krom toho jsem nevidel jedinou hospodu v ktery by byla jedna zasuvka ...


Nejde o počet zásuvek! Ale o počet větví! Tj. počet zásuvek na jednom (tom posledním v řadě) jističi.

Howg
Když už musíš, tak jsi v .... nuclear.khnet.info
Uživatelský avatar
ludvik
Místopředseda, Site admin
 
Příspěvky: 1973
Registrován: 18.06.2003 08:40:10

Nový příspěvekod Joesek » 07.12.2004 15:23:54

samozřejmě že si nikdo zahrávat nechce...ale kdyš to prostě vyjde na 1 zásuvku tak co máš dělat? a s tim výpočtem nevim...myslim si že ohmův zákon platí všude ne? to se budu muset asi teda zeptat, počítáme různý blbiny, ale takovýhle praktický málo kdy...:) a o počtu větví...myslim že jde o počet fází a v praxi se to dělá tak, že na jednu fázi jdou zásuvky na druhou světla a na třetí třeba opět zásuvky...mělo by to bejt vyvážený co se týče zatížení...al to už se dostáváme někam úplně jinááám! dwoři, pokud nebu nic mít v tom termínu tak bych klidně jel...

Hōra ruit!
...memento mori
Uživatelský avatar
Joesek
Hustej masér
 
Příspěvky: 641
Registrován: 17.06.2003 22:52:04
Bydliště: |<|-|

Nový příspěvekod ludvik » 07.12.2004 15:50:55

tak jinak, např.: do baráku ti vede pěticentimetrový kabel. Do něj fyzicky nacpeš třeba 100A (je fuk jestli třífázově, nebo na jedné). Uvnitř ale do zásuvek můžeš pustit jenom 16A. Takže ten kabel za hlavním (100A) jističem rozkouskuješ na X*16A. Potom je to ok.

Ohmův zákon platí, to máš recht. Ale v případě střídavého proudu ti tam do výpočtů leze ještě ta sinusovka. A ještě větší sranda to je, pokud tam třeba máš nějaký velký elektromotor ... to pak sinus napětí jede jinak, než sinus proudu. Pro další informace ale běž za někým zběhlejším.

A co máš dělat, když to vyjde na 1 zásuvku? Pokud ti jistič nespadne, tak je to v pohodě. Pokud jo, tak tam proboha nestrkej nic většího! Natož drát.

Jiný příklad (trochu off): v práci jsem měl 11 počítačů na jedné větvi. Nic herního, jenom běžné kancelářské PIII max na 1GHz, 15" monitory. Jiné spotřebiče v podstatě ne. Byl tam 16A jistič (nový). Pokud třeba vypadl proud a krysy (kancelářské) neodpojili monitory (a PC) fyzicky od sítě, nahození proudu spolehlivě vyhodilo ten jistič. Proč? Než monitory zjistili, že nemají signál, tak byly zapnuté - a všechny naráz. Takže během vteřiny 100% odběr. K tomu pár watíků na každý počítač ve vypnutém stavu. A hle! 16A to přelezlo ... Při normálním provozu to samozřejmě jelo v pohodě a s rezervou.
Když už musíš, tak jsi v .... nuclear.khnet.info
Uživatelský avatar
ludvik
Místopředseda, Site admin
 
Příspěvky: 1973
Registrován: 18.06.2003 08:40:10

Nový příspěvekod sysel » 07.12.2004 17:03:07

Pánové vy tedy jedete :)
K větvím v nějaké neznámé normě je tuším napsáno cosi o deseti zásuvkách na vývod.. ale to je ve vašem případě jedno.. k tý " sinusovce co tam leze.... :) " střídavý proud ( výkon chcete-li ) má dvě složky jalovou a činnou jejichž vztah je asi toto:
P_z = sqrt( P_č^2 + P_j^2)
P_z - výkon zdánlivý
P_č - výkon činný
P_j - výkon jalový
Jejich definice vynecháme pouze bych řekl že jedinej P_č je ten co roztáčí motory, vaří vodu na kávu a td. ... P_j jenom zatěžuje vedení musíme ho kompenzovat ....


"Jiný příklad (trochu off): v práci jsem měl 11 počítačů na jedné větvi. Nic herního, jenom běžné kancelářské PIII max na 1GHz, 15" monitory. Jiné spotřebiče v podstatě ne. Byl tam 16A jistič (nový). Pokud třeba vypadl proud a krysy (kancelářské) neodpojili monitory (a PC) fyzicky od sítě, nahození proudu spolehlivě vyhodilo ten jistič. Proč? Než monitory zjistili, že nemají signál, tak byly zapnuté - a všechny naráz. Takže během vteřiny 100% odběr. K tomu pár watíků na každý počítač ve vypnutém stavu. A hle! 16A to přelezlo ... Při normálním provozu to samozřejmě jelo v pohodě a s rezervou"

To je celkem logické PC zdroj má největší odběr chvilku po zapnutí dochází k nabíjení filtračních kondenzátorů za usměrňovačem.

Jinak těch 16 PC na jeden jistič je už trošku moc :)
Uživatelský avatar
sysel
Přispěvovatel
 
Příspěvky: 255
Registrován: 13.07.2003 13:06:12
Bydliště: na studnich 71 kutna hora

Nový příspěvekod Joesek » 07.12.2004 20:59:51

ludvik píše:
Ohmův zákon platí, to máš recht. Ale v případě střídavého proudu ti tam do výpočtů leze ještě ta sinusovka. A ještě větší sranda to je, pokud tam třeba máš nějaký velký elektromotor ... to pak sinus napětí jede jinak, než sinus proudu. Pro další informace ale běž za někým zběhlejším.


jasný, na kapacitách a tlumivkách (např. elektromotor) jsou si sínusovky navzájem posunuty jednou vřed a vzad o pí/2, to se potom taky odporu na takovéto součástce neřiká odpor ale reaktance (Xl, Xc), ale řek bych že HW v poči by se dal brát spíše jako klasický odpor a to se i ve střídavině počítá stejně, jelikož proud i napětí si sou ve fázi(na odporu jenom!)...
připadám si tu jako na nákym elektrotech. foru :lol:, ale baví mě to 8)
jinak k tomu co sem měl dělat...já na to nesahal!, my šli pěkne na 2 hodky do hospody a pak už jen přišli k hotovému dílu:), ten zásah provedl někdo kdo se v tom trochu vyzná a ví co si může samozřejmě dovolit, a 30A bylo v pohodě

Hōra ruit!
...memento mori
Uživatelský avatar
Joesek
Hustej masér
 
Příspěvky: 641
Registrován: 17.06.2003 22:52:04
Bydliště: |<|-|

Nový příspěvekod Joesek » 07.12.2004 21:04:31

v úvahu by se dali snad jen brát již ty zmíněné kondenzátory ve zdroji (filtry rušení) ovšem to je tak jediné (v monitoru zdroje asi taky nákej bude:D ).....kondiky na desce a takový ty malý cívečky jsou v podstatě nic...

Hōra ruit!
...memento mori
Uživatelský avatar
Joesek
Hustej masér
 
Příspěvky: 641
Registrován: 17.06.2003 22:52:04
Bydliště: |<|-|

Nový příspěvekod nostromo » 07.12.2004 21:32:44

Na jalový proud se vykašlete, ten vás nezajímá. Nejjednodušší je vzít ampérmetr, a změřit proud, který odebírá ZAPNUTÝ počítač s monitorem. Na takový proud ( x počet PC) je potřeba dimenzovat jistič za předpokladu, že ta PC a hlavně monitory budete zapínat postupně. Ve zdroji PC je NTC odpor, který omezuje proud při zapnutí zdroje. Za studena má odpor okolo 12-18ohmů (podle typu) a po ohřátí protékajícím proudem se jeho odpor blíží k nule. Kdyby tam nebyl, tak by nabíjející se kondenzátory na vstupu zdroje udělali skoro zkrat, jaký by jimi tekl proud. (Mimochodem mám ty NTC v objímkách u žárovek v osvětlení pokojů. Jednak ty žárovky při rozsvěcování méně trpí, a když žárovka praskne, tak nevyhodí jističe).
U monitorů je to podobné. Přes podobný "odpor" s opačným průběhem je tam připojena demagnetizační cívka, což je pár závitů drátu namotaných okolo obrazovky. Po zapnutí začne protékat civkou DOST velký proud řádově několik ms. Potom se "odpor" ohřeje zvětší se jeho odpor, a proud přestane protékat. Takže když najednou zapnete několik monitorů, tak je jasné, že to jistič nevydrží. Doporučeno používat jistič typu "C" (pomalý).
Moje PC s monitorem 17" odebírá ze zásuvky 700mA
Nostromo
Uživatelský avatar
nostromo
Hustej masér
 
Příspěvky: 585
Registrován: 21.06.2003 12:41:26

Nový příspěvekod Monty » 08.12.2004 01:33:34

Jestli dobře počítám, tak je to cca 150W, to je docela žrout, zlatý moje LCD.
Když musíš, tak musíš...
Uživatelský avatar
Monty
Předseda, site admin
 
Příspěvky: 2833
Registrován: 16.06.2003 21:42:18
Bydliště: Kutná Hora


Zpět na PC tuning

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron